Winnaar 2014 Prezi Award

Winnaar 2014 Prezi AwardWe zijn het jaar goed begonnen!

Op 6 januari 2015 maakte Prezi de beste prezi’s van 2014 bekend. En mijn prezi ‘My love for books’ was één van de winnaars.

In vijf categorieën en een publieksprijs won mijn prezi in de categorie ‘best zoom’. Daar ben ik natuurlijk heel trots op, want ‘zoom’ is is een van de krachtigste kenmerken van Prezi.

De jury zegt:

“We have no doubt that its dramatic “reveal” at the end left the audience with dropped jaws.”

Ik was gevraagd om voor de PechaKuchaNight Amsterdam op 29 oktober 2014 een PechaKucha te geven met Prezi. En het mocht niet over Prezi gaan. Dat is een uitdaging voor mij, want ik doe natuurlijk niets anders dan over Prezi vertellen 😉

Een PechaKucha is een presentatievorm afkomstig uit Japan waarbij je twintig beelden elk twintig seconden laat zien. Hiermee krijg je een presentatie van precies 6 minuten en 40 seconden. De overgang van het ene beeld naar het andere beeld gaat automatisch. Je moet er dus voor zorgen dat je over elk beeld twintig seconden praat. De kunst is dus om daar een bepaald ritme in te vinden. Het is een erg leuke presentatievorm omdat je toch een soort van ‘gedwongen’ wordt om door te praten. Dit lijkt lastiger dan het is. Het is vooral erg leuk!

Natuurlijk moet je zo’n presentatie wel goed voorbereiden. En dat heb ik ook gedaan. Dit begint met het onderwerp, maar dat was snel gevonden. Ik ben mijn hele leven al gek op boeken namelijk. De volgende stap is het bedenken van je verhaal. Ik ben hiervoor begonnen met een brainstorm. Alles wat er over boeken in mijn hoofd opkwam heb ik op papier gezet. Gewoon als losse woorden. Dingen als waarom ik zo gek op boeken ben, wat bibliotheken met mij doen, waarom ik boeken schrijf en tips voor een succesvol boek. Toen de onderwerpen wel duidelijk waren, ben ik het verhaal wat ik wilde vertellen gaan opschrijven.

Nadat ik mijn verhaal af had, ben ik het gaan opdelen in paragrafen. In twintig seconden vertel je ongeveer zestig woorden. Ik probeerde daarom elke paragraaf in ongeveer zestig woorden op te schrijven. Zo kreeg ik twintig blokjes tekst voor twintig beelden. Vervolgens ging ik de teksten omzetten naar beeld. Voor sommige onderdelen was dat heel makkelijk, voor andere heel moeilijk. En soms paste ik de tekst wat aan.

Toen ik dacht dat mijn verhaal en mijn twintig beelden ongeveer klaar waren, ging ik de prezi opzetten. Als je van te voren veel aandacht besteedt aan het verhaal, is het maken van de presentatie een stuk makkelijker. Natuurlijk werkte niet alles direct zoals ik het voor ogen had en kost een dergelijke presentatie veel tijd, maar met een goede voorbereiding hoef je in ieder geval niet tien keer overnieuw te beginnen.

Tot slot ging ik mijn presentatie oefenen en uitproberen wat ik had bedacht. Met voldoende oefenen kun je je presentatie perfect finetunen!

Bekijk hier mijn winnende prezi ‘My love for books’:

En bekijk hier mijn presentatie tijdens PechaKuchaNight Amsterdam op 29 oktober 2014: