Visueel neemt over

Ken je dat? Die presentaties die eeuwig lang lijken te duren? Waar je een concentratieboog van een goudvis hebt? Een presentatie zonder schwung? Sprekers met een monotone stem en die gruwelijke, ellenlange teksten op het presentatiescherm?

Nou, dan ben je niet de enige. Maar weet je, die personen weten vaak niet  dat het ook anders kan. Of ze zijn koppig. Je kunt het ze niet kwalijk nemen. Dit is hun manier van presenteren en ze gaan er vanuit dat het verhaal tóch wel interessant is.

Maar, hoe kan het dat we wél massaal blijven hangen bij De Wereld Draait Door University en we zelfs de meest ingewikkelde natuurkundige materie interessant gaan vinden? En we die materie zelfs begrijpen? Dat is de kunst van visueel presenteren, het vertalen van een gedachte naar beeld. Associatie en visualisatie, dat is iets waardoor het publiek jouw verhaal onthoudt en misschien zelfs doorvertelt.

Laten we even een stukje terug gaan in de tijd. In de vorige eeuw heeft professor Roger Sperry onderzoek gedaan naar de hersenen. Hij ontdekte dat onze hersenhelften niet hetzelfde functioneren. Sterker   nog, ze zijn bijna het tegenovergestelde van elkaar. Onze linker hersenhelft richt zich vooral op opsommingen, logica en lineariteit. Terwijl onze rechter hersenhelft juist is gespecialiseerd in beelden, symbolen en fantasie.We gebruiken ze allebei om te leren en te onthouden, maar toch zijn er nog steeds veel mensen die zich voornamelijk richten op de linker hersenhelft: opsommingen en bullets.Natuurlijk is hier niets mis mee, maar de rechter hersenhelft is minstens zo belangrijk!  Want juist dit gedeelte van ons brein werkt op basis van associaties.Dit houdt in dat je verbanden legt tussen nieuwe informatie en iets dat je al weet. En wat speelt hier vaak mee? Juist! Beelden, Woorden,  Getallen, Tekens, Kleuren, Geuren. En daar hebben we hem voor, die rechter hersenhelft!

Dan Roam is een visueel denker met meerdere boeken op zijn naam. Hij is voorstander van visueel presenteren en gebruikt zijn rechter hersenhelft vaker dan menig ander. In zijn boek The Back of the Napkin vertelt hij waar je rekening mee moet houden om je presentatie visueel te maken en ervoor te zorgen dat de informatie blijft hangen bij je publiek. Zijn tip? Tekenen! En dan met behulp van zijn 6-stappenplan (zie afb.) Door beelden van de informatie te maken gaat het publiek automatisch associëren, waardoor de hersenen de informatie beter opslaan.

Maar wat nu als je die stiften en pennen niet durft te pakken? Of als je een te groot publiek hebt, waarbij tekeningen op een flipover niet goed zichtbaar zijn? Dan is er een andere tool. Een tool waar wij verliefd op zijn: Prezi! In Prezi is het mogelijk om enorm leuke symbolen en vormen toe te voegen, die jouw presentatie af maken. Geen ellenlange teksten, gefrustreerde blikken, gapend publiek of geknoei met stiften. Gewoon op ‘Insert Symbols & Shapes’ klikken en je kunt aan de slag. Mis je symbolen? Je kunt ze ook gemakkelijk zelf toevoegen aan prezi via de Insert functie.

Op deze manier prikkel jij de rechter hersenhelften van je publiek, net zoals ze dat bij De Wereld Draait Door University doen. Betrek je publiek erbij en laat ze nadenken, visualiseren en associëren.

Wedden dat het lukt?