Sli.do: direct contact met je publiek

Jouw publiek heeft een stem.

Toen sli.do met mij contact opnam om hun nieuwe tool te testen, greep ik deze natuurlijk met beide handen aan. Wij zijn gek op Prezi en als er dan iets nieuws voor Prezi wordt ontwikkeld waarmee je meer contact met je publiek kunt krijgen, dan ben ik daar erg nieuwsgierig naar. Ik heb sli.do getest in mijn workshops, meerdere malen, en ik kan niet anders zeggen dan dat het makkelijk is, dat het werkt en het allerbelangrijkste: mijn cursisten waren erg enthousiast. Ineens hadden ze een eigen stem. Als ik een vraag stelde, hoefden ze niet hun hand op te steken. Veel mensen vinden dat toch vervelend omdat ze bang zijn dat ze als enige hun hand opsteken. Ook kun je je afvragen of ze wel eerlijk antwoorden. Als mensen anoniem kunnen antwoorden, zullen ze niet alleen sneller antwoorden, maar ook eerlijker. Hiermee krijg je als spreker waardevollere informatie.

Maar het mooiste vond ik om te zien dat iedereen het ook ontzettend leuk vond. Ze zagen de resultaten direct op het scherm veranderen. En ze hadden er echt lol in. En wat is er voor een trainer of spreker mooier dan dat de deelnemers het naar hun zin hebben?

Sli.do: wat is het?

Sli.do for Prezi is een nieuwe interactieve tool waarmee je meer contact met het publiek kunt maken. Je doet dit door het stellen van vragen en het publiek te laten stemmen. Als spreker, maak je een evenement aan op de website van sli.do en je kunt daarna direct aan de slag. Het publiek gebruikt hun mobiel, tablet of laptop om te stemmen en vragen te stellen. Ze krijgen een eenvoudige link en ze hoeven niets te installeren. De antwoorden worden real-time gepubliceerd.

Het bijzondere van sli.do is dat je het echt integreert in je prezi, zodat je niet hoeft te wisselen tussen schermen. Dit komt professioneel over en het werkt prettig.

Met sli.do kun je je publiek beter leren kennen en je betrekt je publiek bij je presentatie. Hierdoor wordt je publiek enthousiaster en actiever. Ook vindt het publiek het mogen stemmen veelal erg leuk omdat ze iets kunnen doen. Naast het stemmen kan het publiek ook zelf vragen stellen via het systeem en stemmen op de meest interessante of meest relevante vragen zodat deze bovenaan komen. De spreker kan er voor kiezen om de vragen aan het eind van de presentatie te beantwoorden of juist tussendoor.

Je hebt direct contact met je publiek.

Wat heb je nodig?

Het is niet moeilijk om sli.do voor je presentaties te gebruiken. Je hebt natuurlijk een sli.do account nodig, een Prezi presentatie en een stabiele internetverbinding. Het publiek heeft enkel een mobiel, tablet of laptop nodig met een werkende internetverbinding.

Er zijn vier verschillende sli.do accounts. Het Basic account is gratis. Hiermee heb je alle interactieve functies van sli.do, zoals live polls, vragen stellen en een Twitter feed. Maar je data is publiek en kun je maar tot 7 dagen na je evenement opvragen. Een handig account om sli.do uit te proberen. Het Enjoy account kost 49 euro per evenement en je data is afgeschermd. Je kunt deze data tot 1 jaar na je evenement oproepen. Als je je evenement een beetje serieus neemt, dan pak je het Enjoy account. Met het Pro account van 249 euro per evenement kun je ook nog eens je eigen logo en sponsors toevoegen aan je presentatiescherm, kun je zelf de url bepalen en beschik je over uitgebreide statistieken na het evenement. Dit account is ideaal voor de iets grotere zakelijke bijeenkomsten en marketingevenementen. Het Premium account tot slot van 549 euro per evenement is de ultieme licentie met de meest uitgebreide functionaliteit en de meest uitgebreide support van sli.do. Het Premium account zal vooral voor grote congressen worden gebruikt.

De verschillende accounts zijn per evenement en per jaar af te sluiten.

Sli.do in drie stappen

Het is simpel en het werkt.

In drie eenvoudige stappen kun je sli.do al gebruiken.

 1. Maak een nieuw event aan in je sli.do account en kopieer de Prezi link er in. De prezi wordt automatisch geladen in sli.do.
 2. Voeg vragen (polls) toe aan een aantal van je views (slides) in je prezi.
 3. Klik op de Present knop en je kunt beginnen met je presentatie.

En zo simpel is het.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden, zoals het laten zien van tweets, data-analyse, mogelijkheden voor sponsors en het aanpassen van de layout aan je eigen huisstijl.

Zitten er ook haken en ogen aan?

Ik heb sli.do getest en het werkt als een trein. Ook de support die wordt gegeven is tot nu toe fantastisch. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je afhankelijk bent van het internet. Als de internetverbinding instabiel is of ineens niet meer werkt, dan kun je sli.do niet gebruiken. Zorg er sowieso altijd voor dat je als backup een gedownloade versie van je prezi bij je hebt. Mocht de internetverbinding uitvallen, dan kun je altijd nog overschakelen op je offline prezi en kun je in ieder geval je presentatie geven. Het stellen van vragen kun je dan op de ouderwetse manier doen. Zorg er daarom ook voor dat je je vragen bij je hebt. Want door de consternatie van een niet-werkende internetverbinding zou je die wel eens kunnen vergeten.

Tot slot

Na Prezi was ik nog niet zo snel enthousiast over een tool. Daarom ben ik trots te vertellen dat we inmiddels officieel partner zijn van sli.do. Vanuit die positie krijg je sowieso een korting van 10% als je via ons van sli.do gebruik maakt. Stuur gewoon een mailtje naar info@preziuniversity.nl als je er meer over wilt weten.

Verder ben ik heel erg benieuwd naar jouw vragen over sli.do en voor wat voor evenement, meeting of training je het zou willen inzetten. Als je graag eerst een demonstratie wilt zien, laat maar weten, dan gaan we dat een keer organiseren. Zet het allemaal in de reacties van deze blog. We horen het graag!

Hedwyg van Groenendaal
Founder Prezi University

5 comments

 1. Dag Hedwig,

  Ik heb sli-do meteen uitgeprobeerd, maar bij het toevoegen van een vraag blijft het scherm waarin je de vraag en de antwoordmogelijkheden formuleert, achter de prezi verborgen.
  Heb jij dat ook gemerkt? Ik heb het in IE en in FF geprobeerd.

 2. Hallo Henk, leuk dat je sli.do meteen hebt uitgeprobeerd 🙂 Wat jij beschrijft heb ik zelf niet ervaren. Ik gebruik Chrome op de Mac. Kun je mij een schermafbeelding sturen? Dan stuur ik het naar sli.do door. Stuur maar naar hedwyg@viamilia.com. Dank!

 3. Hi Hedwyg,

  Ik kende al wel de engelse variant (polleverywhere), maar dit is natuurlijk veel handiger, vanwege de integratie met Prezi. Ik ga het zeker proberen. Bedankt voor de tip!

 4. Hoi Hedwyg,

  Is het probleem van de instabiele internetverbinding opgelost als je een vaste verbinding gebruikt en niet via Wifi?

 5. Graag gedaan Marielle 🙂

  Dat zou kunnen Rosanne, als de vaste verbinding stabieler is dan de wifi, zou ik die gebruiken. Een wifi verbinding is overigens niet altijd instabiel.

Comments are closed.