Project uitgelicht: De meest duurzame snelweg van Nederland

Afgelopen maart werden we benaderd door InnovA58 voor het maken van een bijzondere prezi. InnovA58 is een initiatief vanuit de provinciale -en rijksoverheid, en het regionale bedrijfsleven om de snelweg A58 te vernieuwen. De A58 verbindt de vijf belangrijkste steden in Brabant en is daardoor onmisbaar in de regio. Tussen de knooppunten Sint-Annabosch/Galder en Eindhoven/Tilburg is er sprake van toenemende files en dat is niet best. Dit kan namelijk een bedreiging vormen voor de bereikbaarheid en economische aantrekkingskracht van de regio. Daarom wil InnovA58 deze snelweg gaan verbreden, waarbij tegelijkertijd gekeken wordt naar het onderhoud van de gehele A58. Dit doen zij op een speciale manier en dat gaan we verder toelichten!

InnovA58, een bijzonder project
Het vernieuwen van een snelweg kost enorm veel geld, maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. Vooral als gekeken wordt naar de overlast die de huidige snelweg aan het veroorzaken is. InnovA58 is daarom op een bijzondere manier op zoek gegaan naar alternatieven om de snelweg zo snel mogelijk te realiseren waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Iedereen krijgt bij InnovA58 de kans om innovatieve ideeën te bedenken en te delen met de projectorganisatie. De bedoeling van deze innovaties is om zo veel mogelijk kosten te besparen, of er juist geld mee te verdienen. Uiteindelijk is de ambitie dat de verbreding in 2023 gerealiseerd is, want, zoals InnovA58 zelf zegt: “Brabant verdient een betere en slimmere weg.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een budget vrijgemaakt voor verbreding van de A58, maar helaas komt dit budget pas vanaf 2023 vrij. Dit zou betekenen dat het project pas over 9 jaar kan gaan starten, maar dit duurt veel te lang voor de regio. InnovA58 wil de problemen juist zo snel mogelijk aanpakken: niet lullen maar poetsen! Er zijn heel veel mogelijkheden om de creativiteit uit het bedrijfsleven optimaal te benutten in de voorbereiding, tijdens de realisatie en het onderhoud van de snelweg. Juist de innovatieve benadering zorgt ervoor dat kosten van aanleg en beheer laag gehouden kunnen worden. Zo blijft er geld over om de snelweg eerder te kunnen verbreden, wat weer voor minder overlast en irritatie zorgt.

Prezi University en InnovA58
Maar… voordat je aan de slag kunt moet je eerst op onderzoek uit. Tijdens de verkenning wordt er gezocht naar oplossingen voor diverse vraagstukken, zoals bijvoorbeeld wat de verbreding precies in gaat houden, of welke alternatieven er bestaan en de kosten die deze alternatieven met zich meebrengen. Inmiddels heeft InnovA58 een selectie gemaakt van 30 kansrijke innovaties waarmee dit hele project gerealiseerd kan worden. En, je raadt het waarschijnlijk al. Vanaf dat moment zijn wij een rol gaan spelen. De dertig innovaties moesten duidelijk en overzichtelijk in beeld gebracht worden en Prezi is daar een perfecte tool voor. In maart gingen wij daarom op bezoek bij InnovA58 in Eindhoven voor een creatieve sessie van formaat.

Tijdens de creatieve sessie zijn we aan de slag gegaan met het belangrijkste vraagstuk voor InnovA58: Hoe kunnen we de innovaties duidelijk en overzichtelijk in beeld krijgen? Vrij snel na het startschot voor de brainstorm kwamen we op het idee om een letterlijke visualisatie van de A58 te maken. De dertig innovaties die kans maken om gebruikt te gaan worden hebben we vervolgens ingedeeld in verschillende categorieën, waardoor een overzichtelijke verzameling ontstond. Vanaf dit punt konden we gaan kijken hoe deze categorieën duidelijk naar voren konden komen in Prezi. De beste optie was om iedere categorie een andere kleur te geven, het waren immers veel innovaties!
De innovaties die over asfalt gaan hebben we bijvoorbeeld een blauw kader gegeven en de innovaties die betrekking hadden op het verkeer hebben een groen kader. Hier konden we goed zien dat het gebruik van kleur erg effectief kan zijn als je onderscheid wilt maken tussen verschillende onderwerpen.

InnovA58 heeft zelf voorafgaand aan de creatieve sessie een enorm goed systeem bedacht. Alle dertig innovaties hebben zij ingedeeld in een soort stoplicht-systeem op basis van de kans van slagen. Wij zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben besloten om alleen de “groene stoplichten” te gebruiken in de prezi. Daarom zijn nu twintig van de dertig innovaties opgenomen in de prezi en is er nog meer helderheid ontstaan. Dit moment was erg belangrijk voor zowel InnovA58 als ons, want vanaf dat moment besef je hoe belangrijk een creatieve sessie is. Tijdens de sessie hebben we in overleg belangrijke keuzes gemaakt over de inhoud en de vormgeving van de prezi, waarna we met megaveel inspiratie teruggereden zijn naar kantoor en direct zijn begonnen met de vormgeving.

De vormgeving
Van ieder bedrijf ontvangen wij een document met alle informatie die in de prezi moet komen te staan. Zo ook van InnovA58. Het document waarin alle innovaties stonden bevatte erg veel tekst, iets dat we juist willen vermijden in Prezi. Daarom hebben we aan de projectgroep gevraagd om alle innovaties kort op een rij te zetten en deze samen te vatten in een of twee zinnen. Ondertussen is onze designer Sanne aan de slag gegaan met de visualisatie van het geheel: de snelweg A58. Sanne heeft alle herkenningspunten op de A58 en de snelweg zelf ontworpen, zodat de basis van de prezi stond. Vervolgens  is er een nieuwe meeting geweest met InnovA58 waarin besproken werd welke beelden het beste bij het project passen en welke elementen nog toegevoegd of veranderd dienden te worden.

Na deze meeting is Sanne gaan werken aan de visualisatie van alle innovaties. Alle innovaties werden omgezet naar beeld, want daarmee kun je veel duidelijker laten zien wat je wilt dan met tekst. Een van de grootste dingen die opvallen tijdens zo’n proces is de prezi zelf. Deze wordt gedurende de tijd vordert steeds een stukje beter, preciezer en mooier. De illustraties krijgen daarnaast meer vorm, waardoor je sneller begrijpt waar iets over gaat. Ook InnovA58 hielp hieraan mee, want zij maakten de teksten over de innovaties nog een stukje korter.

Het eindresultaat!
We kunnen met trots zeggen dat de prezi enorm visueel is geworden. Je ziet namelijk de A58 van de toekomst. De herkenningspunten die de snelweg nu heeft zijn ook in de prezi terug te vinden en natuurlijk worden alle innovaties om beurten uitgelicht. Het navigeren in de prezi is ook op een leuke manier gedaan, want je kunt de prezi op twee verschillende manieren bekijken. Allereerst kun je het pad volgen, waardoor je automatisch langs alle innovaties komt, maar je kunt ook zelf de innovaties bekijken door ze direct aan te klikken. De kleuren die in het begin gebruikt werden om de verschillende categorieën aan te geven zorgen er nu voor dat de prezi duidelijk, overzichtelijk, kleurrijk en creatief is.

De prezi is uiteindelijk aangeleverd als een groot .eps bestand, waardoor de prezi zelfs geprint kon worden op posterformaat. Deze poster hangt nu in het kantoor van InnovA58 en wordt gebruikt als presentie naast de prezi zelf. De prezi is te zien op de website van InnovA58, dus neem daar snel een kijkje!

Wij zijn er trots op!