Objecten groeperen in Prezi

Een erg handige nieuwe feature van Prezi is het groeperen van objecten. Voorheen kon je objecten tijdelijk groeperen met de Shift-toets, maar zodra de selectie er niet meer was, waren het weer losse objecten. Zeker als je een foto of tekst ergens klein in plaatst, dan vergeet je snel waar het precies stond en voor je het wist, was je je kleine objecten kwijt. Vanaf nu dus niet meer.

Het werkt als volgt.

  1. Selecteer de objecten die je wilt groeperen. Dit kun je doen door de Shift-toets ingedrukt te houden en één voor één de objecten aan te klikken of door er met de Shift-toets ingedrukt een rechthoek om heen te trekken.
  2. Klik het slotje in de zebra aan om de objecten te groeperen. Als het slotje dicht is, zijn de objecten gegroepeerd.
  3. Deselecteer de groep (gebruik de Esc-toets of klik buiten de groep op het canvas).
  4. Als je nu met je muis over de groep beweegt, licht een blauw kader op dat de groep aangeeft. Je kunt het kader direct verplaatsen (klik en sleep).
  5. Als je de afzonderlijke objecten wilt verplaatsen moet je de groep eerst degroeperen (zet het slotje weer open), maar je kunt wel de afzonderlijke objecten bewerken door er op te dubbelklikken. Als je bijvoorbeeld dubbelklikt op de tekst, kun je de tekst wijzigen en als je dubbelklikt op een afbeelding in een groep kun je deze uitsnijden.
Groeperen in Prezi