Je logo retestrak in Prezi!

Maar al te vaak zie ik logo’s in de meest verschrikkelijke vorm gebruikt worden in Prezi. Wat vind je hiervan?

Een logo in Prezi: zo moet het dus niet!En stel je voor dat dit logo ook nog eens met een beamer levensgroot wordt geprojecteerd. Iek!

Als het goed is, is je logo heilig voor je. En logo’s van andere bedrijven al helemaal. Zorg er daarom voor dat je logo’s  retestrak zijn. Hoe je dat doet? Door middel van een vectorbestand.

Een logo is van origine een vectorbestand. De meeste vormgevers gebruiken hier Adobe Illustrator voor. De extensie van zo’n bestand is .ai en wordt ook regelmatig als .eps aangeboden. In Prezi  kun je echter geen AI of EPS inladen. Daarom moet je dit bestand eerst converteren naar een SWF-bestand (een Flash-bestand). Dit kun je doen met Adobe Illustrator, Fireworks of Flash. In Illustrator moet je kiezen voor Bestand > Exporteren, in Fireworks kies je voor Bestand > Opslaan als en in Flash kun je een AI-bestand importeren en vervolgens Publiceren (Ctrl+Enter) zodat er een SWF-bestand wordt aangemaakt.
Het heeft overigens geen zin om een pixelbestand (bijvoorbeeld een JPG of PNG) om te zetten naar een SWF. Pixels worden daarmee niet automatisch vectoren.

Alle afbeeldingen die je op internet (via Google) vindt zijn altijd pixelbestanden  en worden ook wel rasterafbeeldingen of bitmaps genoemd. Zo’n afbeelding is opgebouwd uit allemaal vierkantjes wat je goed kunt zien als je de afbeelding flink uitvergroot. Afbeeldingen opgebouwd uit vectoren worden wiskundig beschreven met punten en lijnen. Het grote voordeel van vectorafbeeldingen is dat deze altijd scherp blijven, hoe ver je ook inzoomt. Bedrijfslogo’s zijn een goed voorbeeld van afbeeldingen die vrijwel altijd in vectorformaat worden gemaakt. Maar ook illustraties, grafieken en cartoonachtige afbeeldingen zijn doorgaans geschikt om als  vectorafbeelding te gebruiken. Foto’s zijn altijd rasterafbeeldingen en niet geschikt om in vectorformaat te gebruiken.

Logo in pixels
Logo bewaard als rasterafbeelding. Bij uitvergroten worden de pixels goed zichtbaar.
Logo in vectoren
Logo bewaard als vectorafbeelding. Bij uitvergroten blijft het logo scherp.

Vind je het hele verhaal over de verschillende afbeeldingsformaten lastig? Maar wil je wel je logo mooi in je prezi terugzien? Vraag gewoon aan je reclamebureau of vormgever om je logo als SWF aan te leveren. Dan kun jij het eenvoudig in Prezi inladen via Insert > Load File.

Meer informatie over raster- en vectorafbeeldingen en de verschillende bestandsformaten vind je terug in mijn boek Presenteren met Prezi, paragraaf 4.8 Afbeeldingen in Prezi: alles wat je moet weten.

Tot slot: onlangs heeft Prezi een verandering doorgevoerd in het tonen van afbeeldingen in Prezi. Alle pixelafbeeldingen worden nu automatisch getoond als vectoren. Dat betekent dat de echte pixels niet meer zichtbaar zijn, waardoor de kwalitatief slechte logo’s er wel een stuk beter uit zien. Dit betekent overigens niet dat de afbeeldingen ook echte vectorafbeeldingen worden. Het blijft dus belangrijk het juiste bestandsformaat te kiezen voor een optimaal resultaat!

3 comments

  1. Illustrator wil, als ik een .eps open in Photoshop, de .eps omzetten naar pixels. Dan ben ik nog mijn vectorindeling kwijt! Hoe kan ik dit omzeilen?

  2. @wim Je moet géén gebruik maken van Photoshop, maar van Illustrator, Fireworks of Flash. Dan wordt de .eps niet naar pixels omgezet. Succes!

Comments are closed.