Interview met Pascal van Steen, maker van een succesvolle prezumé

Met zijn 23 jaar is Pascal een van de jongere Prezi ambassadeurs van over de hele wereld. Op Avans Hogeschool in Breda gaf hij studenten workshops over Prezi en seminars aan online marketing studenten. Zelf studeert hij Small Business & Retail Management aan Avans en probeert hij al zijn creativiteit te stoppen in het maken van de mooiste prezi’s. Een van zijn nieuwste kindjes is zijn ‘prezumé’: zijn eigen CV in Prezi. Zijn prezumé is ondertussen meer dan 23.000 keer bekeken, en zijn reusable template hiervan al meer dan 900 keer gebruikt. Als nieuwe populaire Prezi-gebruiker is hij dan ook druk bezet, maar wij mochten even met hem kletsen.

1: Hoe lang werk je al met Prezi en waarvoor gebruik je het?
Toen ik in september 2011 startte met mijn huidige opleiding gaf een docent tijdens het eerste college aan dat hij presentaties in Prezi er leuker uit vond zien dan in PowerPoint. Het leek me handig om eens te kijken wat dat dan precies was. Toen ik Prezi uitprobeerde werd mij al gelijk duidelijk dat ik hier mijn creatieve drang veel beter in kwijt kan dan in het alternatief; PowerPoint. Vanaf dat moment ben ik bij Prezi gebleven.

2: Waarom ben je zo enthousiast over Prezi?
Ik hecht veel waarde aan creativiteit en daarom ben ik van mening dat je boodschap veel beter overkomt als je jouw verhaal visueel kunt ondersteunen en onderlinge verbanden ook kunt visualiseren. Veel andere creatievelingen denken hier trouwens hetzelfde over! Prezi biedt mij de mogelijkheid om dit daadwerkelijk te doen en daarom vind ik het de beste tool om je ideeën mee te delen.

3: Waar haal jij inspiratie vandaan voor een mooie prezi?
Dat is iedere keer weer verschillend, maar ik merk wel dat ik ze als “infographics” probeer weer te geven. Dit wil zeggen dat ik door middel van simplistische logo’s, afbeeldingen en symbolen informatie visualiseer. Verder bekijk ik veel presentaties van anderen en probeer ik een beetje te letten op de structuur die anderen gebruiken in hun presentaties.

4: Maak je de graphics in je prezi zelf?
Ik maak momenteel veel gebruik van de “Simple black” en “Simple white”-shapes uit Prezi; die zijn beschikbaar voor iedereen. Daarnaast ontwerp ik sommige dingen ook zelf, waarvoor ik dan voornamelijk Adobe Illustrator voor vectorafbeeldingen, en Adobe Photoshop voor fotobewerkingen gebruik.

5: Wat bracht jou tot het maken van een prezumé in Prezi?
Ik was op zoek naar een stage voor school en bedacht manieren om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. Al gauw kwam ik bij Prezi uit. Ironisch genoeg heb ik geen reactie mogen ontvangen van het bedrijf waarvoor ik de prezi in eerste instantie had ontworpen. Daarna heb ik hem vertaald naar het Engels en op LinkedIn om feedback gevraagd. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk alleen maar positieve reacties mogen ontvangen en is het balletje gaan rollen.

6: Wat vind je van de grote belangstelling voor jouw prezumé?
Het is natuurlijk altijd leuk om belangstelling te krijgen voor iets waar je veel tijd in hebt gestopt! Ik had echter nooit gedacht dat hij zó enorm populair zou worden. Ik heb nu mensen van over de hele wereld op Skype die ik nu ook feedback geef op hun presentaties. Dat is erg leuk om mee bezig te zijn!

7: Heeft de prezumé daadwerkelijk geholpen bij het vinden van een baan/stage?
Jazeker. Het bedrijf waar ik nu stage loop wilde graag de verkooptrainingen herindelen; zowel inhoudelijk als visueel. Toen heb ik mijn prezumé gebruikt om mezelf te pitchen, waarna de vestigingsmanager eigenlijk meteen om was. Wel heb ik ook bij meerdere bedrijven de belangstelling gewekt. Ik heb verschillende mailtjes ontvangen van zowel het “Head of International” van Prezi, die mij een stageplaats aanbood, als van bedrijven uit Zuid-Afrika, Mexico en China. Dit zijn nu allemaal opties voor mijn afstudeerstage. Ik ga een mooie tijd tegemoet denk ik zomaar!

8: Had je de creativiteit die in deze prezumé zit, ook kwijt gekund in een andere tool?
Er zijn tegenwoordig wel een aantal andere tools beschikbaar waar ik een soortgelijk CV mee zou kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan start-ups als Sozi, Mural.ly en Emaze. Hoewel die niet precies dezelfde functionaliteit hebben als Prezi, kunnen mensen er wel op creatieve manieren mee presenteren en samenwerken. Toch vind ik usability ook erg belangrijk en dat vind ik vooralsnog het fijnst in Prezi.

9: Heb je nog tips voor de Prezi-gebruiker, over het maken van een prezumé?
Houd het simpel! Een Prezi is het meest effectief als je niet te veel informatie in de prezi zet. Let ook op je gebruik met de verschillende Prezi-effecten. Probeer te veel ‘grote’ effecten te vermijden, zoals draaibewegingen van meer dan 90 graden tussen frames, te diepe zooms en te verre ‘pans’.

10: Wat vind je van zebra’s? 😉
Ik houd enorm van zebra’s. Misschien een beetje vreemd om te zeggen, maar in het dagelijks leven verkleed ik me ook wel eens als zebra. Dan zit ik wat beter in m’n vel. Volgens mij zijn daar wel eens foto’s van gemaakt…

En ja hoor Pascal, die foto’s zijn er zeker!