Indrukwekkend MasterPeace concert

Zondag 21 september 2014, de internationale dag van vrede. Het Ziggo Dome maakt zich klaar voor een uniek concert dat in de avond plaats zal vinden. Topartiesten uit conflictgebieden op de wereld bereiden zich voor op een emotionele, muzikale avond. Het wordt een avond om niet te vergeten, nu al.

MasterPeace is de organisatie achter het concert en zij willen mensen inspireren door hun talent en energie te bundelen om vrede en saamhorigheid te creëren. De boodschap van vanavond? Samen kunnen we zorgen voor een wereld met minder conflicten.

Nu ben ik van nature geen échte vredestichter en ren ik het liefst zo ver mogelijk weg van iedere organisatie die geld inzamelt om mensen te helpen. Dit komt misschien niet goed over, maar het vertrouwen in dergelijke organisaties is bij mij gewoon niet zo hoog en voor mij blijft het vaak toch een ver van mijn bed-show. Niet gek dus dat ik met gemengde gevoelens om half 8 het Ziggo Dome binnenwandel.

Zodra ik binnenloop valt er een soort warme deken om me heen en besef ik me dat iedereen hier om één reden gekomen is: samen bouwen aan een wereld waar geen plaats meer is voor conflict (het aantal diehard fans van een paar bekende artiesten even niet meegerekend). En dan begint de muziek. WAUW.

De jonge Nederlandse zangeres Karsu sluit het voorprogramma af met een intens optreden.
Ze vraagt of iedereen zijn programmaboekje omhoog wil houden op de middelste pagina, waar een groot hart te vinden is. Twijfelachtig steken de eerste vijf mensen hun boekje in de lucht, waarna langzaam maar zeker het hele Ziggo Dome gevuld is met rode harten. We are Nelson! Zelfs ik krijg er kippenvel van en word iedere minuut trotser dat ik deel uit mag maken van deze groep mensen.

De verdere avond is gevuld met artiesten uit conflictgebieden die trots naast elkaar staan en een duet ten gehore brengen, een geweer dat is omgetoverd tot een gitaar en persoonlijke verhalen. Een kindsoldaat die zijn lot in eigen hand nam en voor de muziek koos. Een pianist die tijdens al het geweld in Oekraïne zijn piano voor een rij agenten neerzette en klassieke muziek speelde. Een Soedanese zanger zichtbaar geëmotioneerd door het moment, amper beseffend waar hij staat en met hem nog vele anderen. Onder de indruk en met kippenvel over mijn hele lichaam luister ik naar de muziek. En dan valt het kwartje.

Ik denk niet dat muziek zorgt voor vrede, of landen uit conflict haalt. Ik denk ook niet dat onze wereldleiders wakker liggen van het geluid dat vrede heet. Máár, het is de wereld van ons. Samen kunnen wij voor verbondenheid zorgen en naar onze muziek luisteren. Even met onze gedachten ergens anders zijn en alle conflicten op de wereld voor een moment vergeten. MasterPeace, bedankt voor deze bijzondere avond.

Benieuwd naar wat wij voor MasterPeace gemaakt hebben? Neem een kijkje in onze portfolio.