Het beste van Dutch Prezi Design: 5 tips

 

Hidden beauty - inner skins

Dutch Design is beroemd, wereldberoemd. Typisch Dutch Design is minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor. Elk jaar vindt de Dutch Design Week plaats in Eindhoven waar ook de Dutch Design Awards worden uitgereikt. Maar liefst negen dagen lang kun je een kijkje nemen in de toekomst van design en ontdek je de trends van morgen.

Bij Prezi University houden wij ook van mooie dingen en maken wij graag mooie presentaties. Het liefst met Prezi natuurlijk, de presentatietool van de toekomst. Speciaal voor jou hebben wij onze vijf Dutch Prezi Design tips op een rij gezet. Stap in de wereld van design en ga er mee aan de slag!

1.  Form Follows Function

Het zo bekende Form Follows Function (FFF) principe uit de architectuur zetten wij graag op nummer één van onze Dutch Prezi Design tips. Immers, het verhaal dat je gaat vertellen is veel belangrijker dan de presentatie die je laat zien. Als alle techniek weg zou vallen, heb je nog altijd je verhaal. En als je dat verhaal dan nog steeds kunt vertellen, dan pas heb je een goed verhaal. Je presentatie is bijzaak (hoor ons dat zeggen!). Want hetgeen je vertelt hoef je niet te laten zien en hetgeen je laat zien moet een meerwaarde zijn voor je verhaal.

Eerst je verhaal
Voordat je iets gaat ontwerpen in een tool, zorg ervoor dat je eerst je verhaal af hebt. Wij werken graag met een storyline en storyboard. Een storyline is je verhaal in korte zinnen opgeschreven en een storyboard is de vertaling van de tekst naar beeld, oftewel de visualisatie van je verhaal.

2. Overzicht

Deze tip is heel specifiek voor Prezi presentaties en ook de kracht van een goede prezi. Het maken van de juiste flow (pad) in een Prezi presentatie lukt de meeste mensen wel, maar het maken van een goed overzicht is andere koek. Veel mensen weten niet eens hoe ze dat overzicht zichtbaar moeten maken en hoe ze het kunnen inzetten. Een overzicht is belangrijk om je publiek context te geven en de relaties tussen de verschillende onderwerpen zichtbaar te maken. Je publiek weet dan ook beter wat al geweest is en wat nog komt. Dat vinden mensen prettig. Als je alleen maar van het ene onderwerp naar het andere onderwerp gaat (zonder overzicht te bieden dus) wordt het publiek onrustig. Met een overzicht kunnen ze weer ademhalen en alles op een rij zetten. Vergelijk het met een helicopterview of even dat stapje terug doen om het op een afstand te bekijken.

Hoe doe je dat dan in Prezi?
Zowel in de Prezi-editor als in presentatiemodus kun je aan de rechterkant op het huisje klikken om het overzicht zichtbaar te maken. Dit kun je dus te allen tijde oproepen. Ook kun je het aan het pad toevoegen met de optie Add Current View. Als je het overzicht tijdens je presentatie meerdere keren terug laat komen, kun je het publiek overzicht geven voordat je aan een nieuw onderwerp begint. Je kunt je presentatie er ook mee beginnen of juist mee eindigen. Je publiek kan dan makkelijker vragen stellen omdat ze alle hoofdonderwerpen in één oogopslag kunnen zien.

3. Minimalisme

OFORM Jewelry collection

Het beroemde ‘Less is more’ van architect Ludwig Mies van der Rohe als principe van minimalistische architectuur gebruiken wij ook graag als designprincipe voor onze prezi’s. Hoe meer je weg kunt laten, hoe krachtiger hetgeen wordt dat je wel laat zien. Daarom houden wij van weinig tekst, veel witruimte, weinig verschillende kleuren, eenvoudige lettertypen, grote vlakken en liever meer van hetzelfde dan allemaal verschillende dingen.

Eenvoud siert, zeker in Prezi presentaties.

4. Gebruik beweging functioneel

Beweging in een Prezi presentatie is essentieel, want beweging geeft aandacht en focus. Daarentegen is beweging ook meteen de grootste valkuil in Prezi. Want als je beweging ondoordacht toepast, wordt je publiek binnen de kortste keren kotsmisselijk.

Hoe zet je beweging dan op de juiste manier in? Het enige juiste antwoord hierop is dat je beweging enkel functioneel moet inzetten. Simpel gezegd: een beweging moet dus nut hebben.

Gebruik zinvolle bewegingen
Als je inzoomt op een onderwerp om dit onderwerp verder uit te diepen, dan is dat een zinvolle beweging. Je gebruikt het ook in je spreektaal, bijvoorbeeld “hier duiken we even in”. Ook uitzoomen om het overzicht te tonen is nuttig. Denk maar aan een stapje terug doen en de helicopterview. Als je een tegenstelling wilt laten zien, een groot contrast of als je iets van een totaal andere kant wilt belichten, kun je je presentatie best eens op zijn kop zetten. Maar nutteloze negentig-graden-rotaties kun je het beste achterwege laten.

Dit wil overigens niet zeggen dat alles maar rechtlijnig moet zijn in Prezi. Je mag best wat flauwe bochtjes maken en objecten een beetje schuin zetten om dat te bewerkstelligen. Dat werkt prima in Prezi. Zie het als ‘deinen op de zee’ wat best fijn kan zijn. Zolang het maar geen storm wordt.

5. Meer beeld, minder tekst

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. En dat is nog niet alles, want als je presenteert zijn er al genoeg woorden die je vertelt. Waarom die woorden ook nog laten zien? Gebruik liever beelden (ook video) in je presentatie dan tekst.

Je wilt toch dat mensen je onthouden?

HEETMAN | PATIJN

Over het algemeen kunnen we beelden beter onthouden en begrijpen dan tekst. Teksten moeten we lezen. En als we moeten lezen in een presentatie, horen we de spreker niet meer. Ook kun je met beelden veel makkelijker emoties overbrengen. Met video kun je je publiek tot tranen toe roeren en foto’s kunnen echt diep raken. Gebruik dat gerust in je presentaties. Je wilt toch dat mensen je onthouden? Of op zijn minst jouw verhaal? Vergeet niet dat je ook humor mag gebruiken. Grappige foto’s of leuke filmpjes kunnen een welkome afwisseling zijn en worden beter onthouden dan saaie teksten en grafieken. Zorg er wel voor dat het beeldmateriaal dat je gebruikt van goede kwaliteit is. Liever één mooie goede foto, dan tien wazige beelden.

Ik weet zeker dat jij met deze vijf Dutch Prezi Design tips fantastische presentaties gaat maken!

Mag ik tot slot nog iets met je afspreken?

Laten we samen meer mooie dingen maken in de toekomst!

De bijbehorende prezi:

prezi.com/pz-kashnjpcb/het-beste-van-dutch-prezi-design-5-tips/

Overige links:
nl.wikipedia.org/wiki/Dutch_Design
www.ddw.nl/
nl.wikipedia.org/wiki/Dutch_Design_Awards
en.wikipedia.org/wiki/Form_follows_function
en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Mies_van_der_Rohe
www.preziuniversity.nl