Eventverslag PreziKucha workshop @ Monday Meetup


Iedere laatste maandag van de maand organiseert Seats2meet.com de Monday Meetup. Tijdens deze dag stellen zij haar open lounge, discussietafels en een aantal meetingspaces ter beschikking. Dit om ervoor te zorgen dat er een open podium ontstaat, waar kennis wordt gedeeld en opgedaan, waar mensen elkaar ontmoeten om te netwerken en het netwerk uit te bouwen. Ook wij waren van de partij afgelopen maandag, met een gratis PreziKucha workshop!

De middag startte met een mooie PreziKucha van Ton Oerlemans, waarin hij vertelde hoe Prezi University kennismaakte met Prezi en hoe hij zelf in deze wereld is gerold. Vervolgens kwam een korte uitleg over het vervolg van de workshop, want wat is PreziKucha eigenlijk precies?

PreziKucha  heet eigenlijk PechaKucha en is een concept voor het houden van korte, creatieve en straight to the point presentaties. In 2003 werd dit concept bedacht door twee architecten uit Tokio en ondertussen wordt deze presentatievorm steeds populairder, ook in Nederland. De presentatie bestaat uit 20 afbeeldingen die ieder 20 seconden in beeld blijven. Daarna komt de volgende afbeelding in beeld. Uiteindelijk duurt de presentatie dus exact 6 minuten en 40 seconden: een perfecte lengte om een goede pitch of presentatie neer te zetten, zonder af te wijken van het hoofdonderwerp!

De groep bestond uit een variatie tussen beginners en gevorderden in Prezi, maar het maken van een PreziKucha was voor iedereen een uitdaging. Hedwyg legde nog even alle basisprincipes uit en maakte ondertussen een voorbeeldpresentatie. Vanaf dat moment ontspande iedereen en werd de eerste creatieve input van de dag een feit. Zo hoef je bij het woord ‘zon’ helemaal niet slechts aan zonnebrand en palmbomen te denken, maar juist ook aan groene energie en zonnepanelen. Na het voorbeeld wilde iedereen snel aan de slag met het maken van een eigen PreziKucha; de tijd vloog! In opperste concentratie tuurde iedereen de eerste paar minuten naar hun computerscherm. Een onderwerp kiezen bleek nog niet zo makkelijk… Toch kwam iedereen vrij snel op gang en werd het binnen no-time een gezellige boel, waar creatieve input gedeeld werd en hard gewerkt werd aan de eindproducten. Na 1,5 uur hard werken, echt Fries suikerbrood eten en liters water drinken, was het tijd voor de presentaties. Want ja, iedereen was erg benieuwd naar de anderen.

De presentaties waren indrukwekkend goed, zeker als je kijkt naar de tijd die de deelnemers hebben gehad om de PreziKucha in elkaar te zetten. Daarnaast waren de verschillen goed te zien in iedere presentatie, waardoor iedereen in de gaten kreeg dat een PreziKucha echt overal voor gebruikt kan worden. Er werd gesproken over een nieuw televisieformat, over de liefde die Marlies heeft voor de stad Utrecht, het ondernemerschap van Mira, de scriptieverdediging van Aurelia, de discriminatie die heerst bij de Nederlandse voetbalclubs, een crowdfunding-project voor “de nieuwe” oldschool Volkswagenbus, het hokjesgevoel van Nederland en er werd afgesloten met een PreziKucha over motivatie. Waar iedereen het meest van onder de indruk was, zijn de 20 seconden die een afbeelding in beeld blijft. Waar de een totaal geen moeite had om deze 20 seconden vol te praten en zelfs moest opschieten om binnen de tijd te blijven, waren er anderen die seconden over hadden en hoopten dat de volgende afbeelding snel kwam. Dit is logisch, want oefening baart kunst en na een aantal keer oefenen wordt het tijdsbesef steeds beter. Al met al kunnen we zeggen dat de dag een groot succes was en de deelnemers veel hebben geleerd over presenteren op een creatieve, leuke en snelle manier. Wij zijn fan van PreziKucha!

Lees meer over onze workshops!

Bekijk wat Seats2meet.com nog meer organiseert!

We maakten een korte compilatie van de dag, deze kun je hieronder bekijken:

Dit zeiden onze deelnemers:

„Je bent verplicht om to the point te blijven.”

„Je raakt niet snel verveeld. Sommigen laten de vorm volledig los en laten hun creativiteit de vrije loop. Je zou zelfs 20 x kunnen inzoomen op 1 foto!”

„Je kunt je creativiteit volledig zelf kwijt.”

„De foto’s ondersteunen, die gaan vanzelf weer door.”

„Je kunt je eigen verhaal vertellen.”