De nieuwe Prezi viewer

Prezi heeft een nieuwe verbeterde Prezi viewer ontwikkeld die vanaf vandaag wordt uitgerold. De nieuwe viewer geeft een snellere en betere Prezi ervaring op alle platforms. Voor de meeste prezi’s maakt deze verandering helemaal niets uit. Maar voor sommige prezi’s wel. Dit zijn prezi’s die Flash animaties bevatten, want de nieuwe viewer ondersteunt geen Flash animaties meer. Relax. Het hoeft geen ramp te zijn. Want de animatie wordt vervangen door een stilstaand beeld.

De komende tijd (een paar maanden) kun je nog terug naar de oude viewer en kun je in ieder geval nog je Prezi presentatie downloaden in de oude staat, zodat je deze kunt blijven gebruiken. Als je je prezi download als ‘portable prezi’ (als ZIP), blijft alles werken. Via de link ‘return to the old version’ kun je de komende maanden nog terug naar de oude viewer.

Let op! De statistische SWF bestanden blijven gewoon werken, alleen de SWF animaties niet.

Ter aanvulling voor de techneuten onder ons: de nieuwe viewer is op basis van JavaScript waardoor we niet meer afhankelijk zijn van Flash (voor de viewer dan). En dat is fijn omdat Prezi dan gewoon op alle platforms werkt. Voor de iPhone en iPad hoef je dus ook geen aparte viewer meer te gebruiken.

Lees ook de update pagina van Prezi zelf over de nieuwe Prezi Player.

Hierbij een overzicht van aandachtspunten van de nieuwe viewer (die we nu weten, de lijst wordt mogelijk uitgebreid):

 • Flash animaties (SWF) werken niet meer.
 • Van een Flash animatie wordt het eerste frame als afbeelding getoond.
 • Statische SWF bestanden blijven wel gewoon werken.
 • Als je een prezi geĆ«mbed hebt in een website, kan het zijn dat je deze opnieuw moet embedden (met vernieuwde code).
 • Een video wordt altijd in de bovenste laag getoond. Alles dat over de video heen ligt, is tijdens het afspelen niet zichtbaar.
 • Als je de prezi download als ‘portable prezi’ (ZIP), werken de Flash animaties nog wel. De vraag is wel hoe lang dat zo blijft.

Reacties zijn welkom!

3 comments

 1. Op dit moment (3 juli 2014) kan ik constateren dat in websites ge-embedde prezi’s met flash animaties die animaties nog steeds vertonen. Ik heb wel de prezi player in de oude versie teruggezet. Wellicht dat dat van invloed is.

 2. ??? Ik zie geen enkele verbetering, eigenlijk. Die flash animaties waren geweldig. Ik zat alleen te wachten op meer! En ik maakte vaak gebruik van tekst over video. Daar kon je een woord, een one-liner of je logo mee “branden” tijdens het afspelen. Ook verstopte ik vaak een video half achter een letter. Dat kan dus ook niet meer?
  En de interface gaat ook steeds saaier worden.
  Jeetje, ik mis de hele PREZI ervaring. Wat is er aan de hand?

 3. @Jeremine In de oude Prezi Player werkt het nog wel gewoon, maar over een tijdje niet meer.

  @Roel Ik vind het persoonlijk ook erg jammer. Maar ik snap wel dat ze naar nieuwe technieken moeten kijken en oude achter zich moeten laten. Met video’s kun je nu idd ook geen leuke dingen meer doen omdat ze er gewoon bovenop komen. Ik hoop dat er nog wel wat voor in de plaats komt. Wellicht dat animaties met JavaScript en CSS mogelijk worden of simpel GIF animaties. Maar daar is nu nog niets over bekend.
  Als je meer achtergrond over de keuze van Prezi wilt weten, lees dan dit artikel:
  https://medium.com/prezi-engineering/how-and-why-prezi-turned-to-javascript-56e0ca57d135

Comments are closed.