7 Handige vernieuwingen in Prezi

De afgelopen tijd is er een aantal vernieuwingen in Prezi doorgevoerd. Ik vind ze zó handig dat ik ze graag met jullie wil delen (als je ze zelf al niet hebt ontdekt). Hierbij een overzicht:

 1. Klik en tik.
  Om tekst in te voeren hoef je nu nog maar 1 keer op het canvas te klikken (voorheen moest je 2 keer klikken). Hierdoor kun je nu  nog sneller teksten op het canvas plaatsen. Om teksten te wijzigen dubbelklik je op de tekst.
 2. Snel verplaatsen.
  Om teksten, afbeeldingen of video’s te verplaatsen, hoef je nu het object niet eerst te selecteren. Beweeg met de muis over de tekst, afbeeldingen of video (zonder te klikken) totdat je een schaduw ziet. Dan klik je het object aan en met de muis ingedrukt verplaats je het object.
 3. Rechtermuisknopmenu.
  Je kunt met de rechtermuisknop een menu oproepen voor de opties Knippen, Kopiëren, Plakken en Verwijderen. De andere opties om de kopiëren (Ctrl+C) en plakken (Ctrl+V) werken natuurlijk ook nog steeds.
 4. Uitlijnen.
  Een superhandige vernieuwing is de optie Snap. Als je een object verplaatst naar een ander object worden hulplijnen zichtbaar als beide objecten uitlijnen en springt het object automatisch in de uitgelijnde positie.
 5. Slim roteren.
  Als je een object roteert, lichten andere objecten met dezelfde rotatie op, zodat je het object eenvoudig dezelfde rotatie kunt geven. Voorheen roteerde ik objecten altijd met een veelvoud van 15 graden (met de Shift-toets ingedrukt) maar dat hoeft nu niet per se meer.
 6. Zelfde tekstgrootte.
  En op dezelfde manier kun je ook teksten dezelfde grootte geven. Voorheen kon je dit alleen doen door een tekst te dupliceren en te wijzigen. Maar nu verschaal je de tekst met de Transformation Zebra totdat andere teksten met dezelfde grootte oplichten.
 7. Teksten uit andere documenten kopiëren.
  Met eenvoudig kopieer- en plakwerk kun je nu teksten uit andere documenten gebruiken in Prezi. Selecteer  teksten in Word, op het web of in andere documenten. Kopieer en plak ze in Prezi. Easy 🙂

En tot slot één vernieuwing die wat minder handig uitpakt. Regelmatig krijg ik vragen over objecten die niet verplaatsbaar lijken te zijn. Als je het object probeert aan te klikken, komt de Transformation Zebra niet te voorschijn. Het object is ook lichter dan het hoort te zijn. Wat je moet doen is uitzoomen totdat het object weer de goede kleur heeft en dan kun je het object gewoon aanklikken en verplaatsen.

Ik ben erg blij met de vernieuwingen en hopelijk heb ik jouw werk in en met Prezi ook weer wat makkelijker gemaakt.

2 comments

 1. Zeker, goede verbeteringen. Maken vooral t veel makkelijker om ondanks de vrije ruimte toch symmetrisch te werken waar je dat wilt. Eerder sleepte ik afbeeldingen op elkaar om grootte en richting af te stemmen.

  Had idd ook problemen met objecten aanklikken en gebruikte ook wel de -knop maar uitzoomen is wat echt helpt.

  Nu nu nog -feature request!- een manier om bestaande Prezi’s te combineren 😉

 2. @ Hedwyg: Bedankt voor het overzicht! Ze zitten ook in de Desktop versie en sinds de laatste update (afgelopen week) ook de mogelijkheid om eigen thema’s te maken!

  @Arjan: Wist je waarschijnlijk wel, maar je kunt wel degelijk selecties tussen Prezi’s kopieren. Ben je alleen wel je path kwijt…

Comments are closed.